Economische groei als hoogste goed …?

Vorige week schreef ik in mijn blog een pleidooi voor een meer ontspannen arbeidsethos. Ik herinner mij een verhaal dat ik eerder heb gelezen. Het is te mooi om in dit verband niet te vertellen. Een Amerikaanse zakenman op vakantie ziet een visser rustig zitten,……

Twee weken geleden schreef ik in mijn blog een pleidooi voor een meer ontspannen arbeidsethos. Ik herinner mij een verhaal dat ik eerder heb gelezen. Het is te mooi om in dit verband niet te vertellen.
Een Amerikaanse zakenman op vakantie ziet een visser rustig zitten, kijkend over de zee. De Amerikaan kijkt het een poosje aan en zegt tegen de visser: “met wat harder werken, kun je veel meer omzet draaien met die boot van jou”. De visser kijkt hem niet begrijpend aan. De Amerikaan legt hem uit dat meer omzet betekent dat hij een tweede boot zou kunnen kopen en meer winst kan genereren. De visser begrijpt hem niet:”wat moet ik in mijn eentje met twee boten?” De Amerikaan maakt hem duidelijk dat hij dan helpers voor het uitvoerende werk kan aanstellen. Hij hoeft dan zelf alleen toezicht te houden. “Het personeel doet het werk en jij kunt rustig hier zitten.”
De visser zegt: “Wat denk je dat ik nu doe?”

Ik denk dat ZZP-ers doorgaans goed in de gaten hebben waarom ze geen personeel hebben. Je hoeft je niet bezig te houden met zaken waar je niet voor hebt gekozen. Je kunt je richten op je vak. Datgene wat je drijft, waar je goed in bent.
Dit is geen pleidooi voor stilstand. Je blijft je ontwikkelen maar wel in die zaken waar je energie uithaalt.