Basisinkomen voor een leefbare toekomst

Op 23 september was ik bij een Meetup over het basisinkomen naar aanleiding van de uitzending van Tegenlicht op 21 september. Na het bekijken van de uitzending hielden een paar jonge studenten een kort verhaal over de mogelijkheden en voordelen van een basisinkomen. Ik was onder de indruk van de goed onderbouwde presentaties van deze jongeren (22 jaar) die zich zeer goed hadden verdiept in de economische ontwikkelingen.
Eén van hen schetste wat er gebeurt als we weer op 3% groei zitten (streefcijfer om de schulden/ overheidstekorten beperkt te houden).

Meetup over basisinkomen

Kleine correctie: bij een groei van 3% is in 2114 de economie zelfs 18 keer zo groot als nu.
Onheilsprofeten zijn er in het verleden genoeg geweest maar deze ontwikkeling vraagt echt om een kentering.
Veel vragen over het basisinkomen worden hier beantwoord.

Eén van de voordelen die niet op deze website worden genoemd, is dat de samenleving er veel eenvoudiger door wordt. De huidige samenleving wordt steeds complexer. De complexiteit sluit mensen uit.
Mensen vallen uit omdat alles te ingewikkeld wordt of omdat ze overprikkeld raken.
Mensen vallen uit omdat ze de druk van steeds meer moeten presteren niet aan kunnen.
Kijk naar alle kinderen (en volwassenen) die ritalin slikken om aangepast te worden aan het systeem. Wat zou er gebeuren als we kinderen niet afremmen maar uitnodigen om hun creativiteit te ontwikkelen?
Wat zou de samenleving er een stuk vriendelijker vriendelijk uitzien als mensen tijd hebben om zinvol vrijwilligerswerk te doen in plaats van geestdodend werk. Dat laatste kan immers prima worden overgenomen door automatisering en robots die ook steeds meer denkkracht leveren.